Gesprek Zilveren Kruis

10 december 2018

Vandaag hadden Anita Betten en Michiel Trouw een gesprek met ZKA op uitnodiging van de afdeling zorginkoop. ZKA was met 4 mensen present.

Goede sfeer
Het gesprek verliep in een goede sfeer waarbij ruimte was voor onze mening. Aanleiding van het gesprek waren de tweets en de commotie die de afgelopen weken actueel waren tav de PREM uitvraag in het contract van ZKA. Men kon dat juridisch lezen als: “uitzetten bij iedere patiënt” en dus ook als een gevaar indien men 1% mist daarbij. ZKA gaf aan dat men zich niet gerealiseerd heeft dat wij dit met zoveel “wantrouwen” lezen….maar na uitleg en enkele sprekende voorbeelden uit het ZKA verleden begrepen ze wel dat teksten door ons niet eenvoudig voor zoete koek worden aangenomen momenteel.

Bekostiging
Naast het bespreken van de uitkomsten van de schrapsessies, die ook ZKA niet volgt dus, werd gesproken over bekostiging van fysiotherapie. We hebben heel duidelijk aangehaald dat het voor veel praktijken nauwelijks mogelijk is nog te functioneren met dit tarief en dat kwaliteit daarbij onder druk komt te staan en innovatie al helemaal. Men heeft dat duidelijk op het netvlies nu en in principe ook begrip voor de eis van tariefreparatie.

Ook vandaag weer werd vanuit een grote verzekeraar aangegeven dat de bekostiging van de AV op deze manier niet vol te houden is en dat men de huidige vorm ziet stranden. In ons Twitter-verzekeraars groepje is niet iedereen het eens hierover, maar persoonlijk geloof ik ook dat de AV zoals nu een race naar de bodem is. ZKA gaf nog even aan dat de solidariteit minder werd door mensen die geen AV meer afnemen, maar dat konden we lachend pareren door terug te pakken op FBTO die als allereerste in NL begon met reclames dat je als je geen kinderen meer wilde beter het kraamzorg-vinkje uit kon zetten in je AV. FBTO is natuurlijk een dochter van ZKA  :-)

De BI werd qua kwaliteit helemaal niet meer opgevoerd….men heeft dat niet meer als verdediging gebruikt. Überhaupt is dit het eerste BIG4 gesprek waarbij de zorginkopers niet over kwaliteit van de beroepsgroep hebben gezeurd of over de “enorme groep fraudeurs”. Ze hebben duidelijk aangegeven niet te denken dat er teveel fysiotherapeuten zijn.

Substitutie
De conclusie dat substitutie door fysiotherapeuten veroorzaakt van de 2e naar de 1e lijn niet te verzilveren is door verzekeraars staat weer als een paal boven water.

Samenvattend geen harde toezeggingen, wel liet men doorschemeren dat men dingen gaat aanpassen voor contract 2020 (moet 1 april op hoofdlijnen klaar zijn !!) en er volgt een vervolg gesprek.

Hartelijke groet, Anita Betten en Michiel Trouw

Dit is de officiele website van Actiegroep Fysiotherapie. Naast de website is de Actiegroep enorm actief op Facebook en Twitter. Inmiddels zijn er 12.000 fysiotherapeuten betrokken!

Aanmelden voor GRATIS nieuwsbrief

Regelmatig worden door de Actiegroep Fysiotherapie zogenaamde updates doorgestuurd. Zo bent u snel op de hoogte van de ontwikkelingen. Als u deze updates wilt ontvangen, geeft u zich dan op voor onze GRATIS nieuwsbriefservice. Uiteraard respecteren we uw privacy.

Ga naar de contactpagina!

Van harte ondersteund door

Deze website én het logo zijn ontworpen, gebouwd en gratis ter beschikking gesteld aan Actiegroep Fysiotherapie door Phytalis | InFysio.

Phytalis | InFysio is zeer betrokken bij de fysiotherapie en ondersteunt de actiegroep, praktijkhouders en fysiotherapeuten van harte in de dagelijkse onder druk staande praktijkvoering.

marcom@phytalis.nl
www.phytalis.nl | www.infysio.nl