Actiegroep Fysiotherapie bij Radar

Fysiotherapeuten en patiënten maken zich grote zorgen over de toegankelijkheid van fysiotherapie. Met een petitie van ruim 8.500 ondertekeningen wil de Actiegroep Fysiotherapie Den Haag wakker schudden.

Brenda van Gent van Actiegroep Fysiotherapeuten sprak maandagavond in Radar over de bemoeienis van zorgverzekeraars. In het nieuwsitem legt Van Gent uit dat patiënten die fysiotherapie hard nodig hebben, zorg gaan mijden. ‘Dit betekent dat de mate van je portemonnee bepaalt of je de zorg die je nodig hebt wel kunt krijgen. Daar maken wij ons echt zorgen over’. 

De eisen die zorgverzekeraars in contracten zijn bizar. Dit is niet te doen voor fysiotherapeuten die geen contracten hebben met zorgverzekeraars. Die enorme eisen uiten zich in de behandelindex en de Prem-enquête om fysiotherapeuten te controleren. Van Gent vertelt de kijkers dat het zo niet langer kan. Als fysiotherapeuten niet aan de gestelde cijfers voldoen, worden ze gestraft en komen ze in een afvoerputje terecht.

Patiënt Inge Arns sluit zich aan bij de grote zorgen van Van Gent. De zorgverzekeraar bepaalt voor Arns waar zij fysiotherapie moet volgen. Anders mag ze 700,00 euro per jaar extra betalen. Dit is voor Arns veel geld en niet te doen. ‘Dat zorgverzekeraars bepalen van wie jij zorg ontvangt, vind ik onterecht’. Niet alleen patiënten worden beperkt in hun keuze. Ook artsen die patiënten doorverwijzen kunnen er niet van op aan dat patiënten de juiste zorg krijgen. 

Llilan Marijnissen, fractievoorzitter SP, zit in de uitzending van Radar en bevestigt dat het nu toch echt tijd wordt dat hier iets mee gebeurd. ‘Het is onacceptabel dat de dikte van je portemonnee in Nederland bepaald wat voor zorg je krijgt. Dus er moet ingegrepen worden’. De macht van zorgverzekeraars moet minder worden. De macht moet weer terug bij waar die hoort, bij de zorgverlener.

Klik hier om de hele uitzending van Radar te bekijken.